Šogad Latvija var lepoties ar kārtīgu ziemu un pamatīgu salu, ko nevilcinājās izmantot Zemessardzes Studentu kājnieku bataljona zemessargi. Izdzīvošana un kaujas prasmes ziemas apstākļos prasa specifiskas zināšanas un fizisku spēku. Lai apgūtu nepieciešamās zināšanas un trenētu fizisko izturību, marta sākumā norisinājās bataljona zemessargu izdzīvošanas ziemā mācības.

Maršs sarežģītos apstākļos

Mācības sākās ar forsēto maršu sarežģītā apvidū, kura garums bija vairāk nekā 8 km. Zemessargi, kas piedalījās maršā, atzina, ka tas ir bijis viens no līdz šim grūtākajiem dienesta laikā.

Prasme iekurt ugunskuru un izveidot patvērumu

Atgūstot spēkus pēc marša, kārta bija izdzīvošanas prasmēm ziemā – tika apgūtas ugunskura iekuršanas iemaņas un prasmes izveidot patvērumu no sniega un vēja – zaru aizslietni.

Militārā medicīna un citas zināšanas

Pēc tam norisinājās militārās medicīnas apmācība, teorētiskā nodarbība par 5  punktu pavēli, kā arī lēmuma pieņemšanas procesu, plānojot un īstenojot uzbrukuma operāciju.

Upes šķērsošana un āliņģis

Nākamajā rītā zināšanas tika pārbaudītas praksē, sekmīgi īstenojot uzbrukuma operāciju. Pēc tās zemessargi apguva iemaņas upes šķērsošanā ar virvju palīdzību.

Mācību noslēgums bija tradicionālā pelde ālinģī – pārbaudījums ikvienam zemessargam, lai pārliecinātos, kā viņa organisms reaģē uz neplānotu peldi un vai viņš spēj izkļūt no ūdens saviem spēkiem.

Iesaki rakstu saviem draugiem!