Lai apgūtu lauka kaujas iemaņas (LKI), 18.-19. martā norisinājās Studentu bataljona Pamatapmācības kursa zemessargu apmācības.

Jau ierasts, ka kursanti uz apmācībām ierodas piektdienas vakarā. Tas sniedz iespēju pienācīgi sagatavoties uzdevumam, saņemt ieročus, pielāgot ekipējumu un novērst tā trūkumus. Tāpat zemessargi noklausījās lekciju par patruļbāzes iekārtošanu. Nesekmīgajiem kursantiem atkal tika dota iespēja pārrakstīt nenokārtotos teorijas testus.

Ceļš uz apmācību vietu


Sestdienas rītā zemessargi kāpa transportā, lai dotos uz ceļa mērķi – visiem labi zināmo Rīgas robežzīmi uz Jūrmalas šosejas. Pēc desantēšanās no transportlīdzekļiem zemessargi brangi iesildījās, lai dotos 7 kilometru pārgājienā uz nodarbības vietu Zemessardzes 17. Pretgaisa aizsardzības bataljona teritorijā, Mārupes pagastā.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo pārgajienu, jūtu, ka esmu psiholoģiski noturīgāks. Iepriekš bija grūti pierast pie tās bļaušana virsū (bija brīdis, kad pat “jumtu” rāva ciet un domāju, ko es te esmu pazaudējis). Pašam tagad grūti pateikt, bet bija sajūta, ka instruktori paši ir izdarījuši kaut kādus secinājumus un pamainījuši pieeju – daudz strādāja pie tā, lai mums izskaidrotu, kas un kāpēc. Lai vai kā, ar psiholoģiju problēmu šoreiz nebija.

ZS D.Zvinbergs

Pirmā apmācību diena



Pirmajā mācību dienā kursanti pieredzējušu instruktoru vadībā apguva vairākas ļoti nozīmīgas tēmas:

  • roku signālus, formāciju veidus un rinķveida aizsardzības principus;
  • pārvietošanās veidus dienā un naktī, patrulēšanu un šķēršļu pārvarēšanu;
  • maskēšanos un slēpšanos, aizsega ieņemšanu un to, kāpēc lietas mēdz būt pamanāmas vai nepamanāmas.
Apmācības process ir diezgan smags un informācijas daudzums ir ļoti blīvs, bet, neapšaubāmi, ļoti interesants. Man pēdējā LKI nodarbība patika visvairāk, apgūstot tādas interesantas un svarīgas lietas kā maskēšanās pamatprincipus, roku signālus, mērķu norādes, šaušanas pozīcijas un nakts orientēšanās. Uguns un kustības nodarbība bija īsta spēka robežas pārbaude.

ZS Z.Leitis

Nakts orientēšanās


Līdz ar pirmo tumsu kursanti sadalījās pa pāriem un devās nakts orientēšanās trasē. Orientieristiem bija ne vien jāatrod kontrolpunkti, bet arī jāuzmanās no nosacītā pretinieka aktivitātēm apvidū.

Trauksme rīta agrumā



Noslēdzoties orientēšanās vingrinājumam, tika iekārtota patruļbāze, izveidots sardzes grafiks un kursanti devās pie naktsmiera. Nakts bija nemierīga, jo sardzē esošie zemessargi novēroja pretinieka aktivitātes patruļbāzes apkārtnē.

Piesardzība nebija lieka – svīstot rīta gaismai, pretinieks uzbruka patruļbāzei un tika izsludināta trauksme. Ņemot vērā, ka trauksme bija piedzīvota iepriekšējās mācībās, patruļbāzes iemītniekiem tika dotas tikai 7 minūtes, lai knaši novāktu guļvietu un dotos prom.

Pēc brīža kursanti atgriezās patruļbāzes vietā, kur instruktori jau bija savākuši kursantu steigā pazaudētās izkritušās un atstātās mantas. Pazaudēto lietu īpašnieki iemainīja savu noklīdušo inventāru pret fizisko formu uzlabojošiem vingrinājumiem.

Mācības, kuras bija martā radīja daudz lielāku izpratni par vairākiem nopietniem tematiem, kuri ir pamats militārajai darbībai, kā piemēram, uguns un kustība, kaujas šaušana, zemessargu vienības virzība un tās vadīšana. Pēc iepriekšējām mācībām no instruktoriem gaidīju nesagaidāmo un tas, man personīgi, ļāva vairāk izbaudīt un pabeigt mācības uz daudz pozitīvākas nots. Kā piemēru varu minēt inscinēto uzbrukumu patruļbāzei agrā rītā vai arī uzbrukumu patrulēšanas laikā. Vēl arī es jūtu, ka manas prasības pēc komforta samazinās un es vēsāk reaģēju uz dažādām situācijām.

ZS E.Kudiņš

Otrā apmācību diena




Otrajā dienā kursanti apguva tēmas, kas prasīja pamatīgu fizisku piepūli un koncentrēšanos:

  • reakciju uz pretinieka uguni un mērķa norādi;
  • uguni un kustību gan individuāli, gan arī pa pāriem;
  • kaujas šaušanas pozīcijas tuvā distancē.

Jauniegūto zināšanu pielietošana


Pēc pusdienām kursantiem tika dota iespēja pielietot apgūtās zināšanas praksē, jo mācību patruļas laikā sekoja nākamais pretinieka uzbrukums. Tas veiksmīgi tika pārdzīvots un bija kārta noslēdzošajam posmam.

Ļoti interesanti. It īpaši uz beigām, kad bija uguns un kustība un pēc tam kontakts. Radās sajūta it kā būtu karā un sapratu, ka ir ļoti grūti tādos brīžos atsaukt atmiņā iemācīto un sapratu, ka ir jādrillē vēl daudz.

ZS E.Lapiņš

Maršs līdz Rīgas robežai

Apmācības noslēdzās ar aptuveni 7 km garu maršu ātrā tempā līdz Rīgas robežzīmei. Tas tika veikts ļoti labā tempā – nedaudz vairāk kā stundas laikā. Par spīti grūtībām pēc finiša visi bija pacilātā noskaņojumā. Pēc atsildīšanās vingrinājumiem zemessargi kāpa transportā, lai dotos uz bataljonu.

Pēc atgriešanās bataljona teritorijā kursantiem bija jāpiedalās pēcapmācību analīzē. Noslēgumā tika sakārtots kopējais ekipējums, pārtīrīti un nodoti ieroči. Un tikai pēc tam visi devās mājup.

Viennozīmīgi par mācībām varu izteikties tikai pozitīvi.  Šīs mācības bija jau fiziski grūtākas un nopietnākas. Visi instruktori bija zinoši un labi pasniedza mācību vielu. Priecēja piesaistītais instruktors no Profesionālā dienesta.  Viņš palīdzēja labāk apgūt LKI un deva citus vērtīgus padomus. Fiziski bija grūti, un solās būt vēl grūtāk. Godīgi sakot, tas tikai priecē, jo apzinies, ka tas tevi padara labāku. Pēc mācībām bija gandarījums par paveikto. Gaidu nākamās mācības un ceru, kad nākamās mācības būs tik pat intensīvas, interesantas un noderīgas, kā lidz šim.

ZS R.Rausis

Visas bildes pieejamas mūsu Flickr kontā.

No photos

Iesaki rakstu saviem draugiem!