Studentu bataljons izcīna otro vietu “Dragon Recon 2017”


Zemessardzes Studentu bataljona komanda ir guvusi vērā ņemamus panākumus
starptautiskajā patruļas vingrinājumā “Dragon Recon 2017“, kas norisinājās Itālijas pilsētā Persano: izcīnīta otrā vieta komandu vērtējumā. Pirmajā vietā ierindojās vietējā profesionālā dienesta vienība.

Īpašas ovācijas no organizatoriem izpelnījās mūsu komandas izcilais sniegums šaušanā. Studentu bataljona zemessargi izcīnīja visas četras pirmās vietas individuālā konkurencē, kas nodrošināja uzvaru disciplīnas kopvērtējumā. Pirmā vieta tika izcīnīta arī atsevišķi vērtētajos kontrolpunktos, kuros bija jāizpilda kaujas apdzīvotās vietās (KAV) elementi. Šajā disciplīnā mūsu komanda saņēma īpašu godalgu.

16 kontrolpunkti ar daudzpusīgiem uzdevumiem

Vingrinājuma gaitā, orientējoties apvidū, bija jāatrod 16 kontrolpunkti, kuros jāpilda daudzpusīgi teorētiskie un praktiskie uzdevumi. Starp tiem bija kaujas šaušana, ķīlnieku atbrīvošana, aizsardzība pret masu iznīcināšanas līdzekļiem, pirmās medicīniskās palīdzības sniegšana, artilērijas uguns izsaukšana un koriģēšana, kaujas helikopteru pārapgādes punkta plānošana u.c.


Vairāki uzdevumi sagādāja izaicinājumu visiem “Dragon Recon 2017” dalībniekiem. Piemēram, pareiza rīcība, ja notiek uzbrukums ar masu iznīcināšanas ieročiem, un pēc tam veicamās procedūras. Latvijas komandai nebija vienkārša Itālijas armijas bruņojumā esošo ieroču salikšana uz laiku, kur lieliskas prasmes demonstrēja Jānis Lūsis. Viņš apguva itāļu triecienšautenes Beretta AR 70/90 salikšanu un izjaukšanu, skatoties YouTube esošos video.

Lielākās problēmas radīja mīnu lauka izveidošanas ziņojuma sagatavošana. Pamatīgas grūtības mūsu komandai sagādāja arī daudzveidīgas tehnikas, bruņojuma un dažādu valstu aviācijas simbolikas atpazīšana.

Uz “Dragon Recon 2017”, kas notika jau deviņpadsmito reizi, 20.-22. oktobrī devās Studentu bataljona vecākais zemessargs Jānis Lūsis, vecākais zemessargs Gatis Miļūns, vecākais zemessargs Rojs Razums un vecākais zemessargs Kaspars Zudrags.

Iesaki rakstu saviem draugiem!