Lai sniegtu iespēju zemessargiem pārbaudīt savus spēkus paaugstinātas slodzes apstākļos, 2011. gadā pēc bataljona komandiera plt. A.Ķieņa ierosinājuma tika iedibināta Studentu kājnieku bataljona Rotu kausa izcīņas tradīcija.

Brigādes līmeņa sacensības

Šogad Rotu kauss tika izcīnīts 7.-8. aprīlī militārās izlūkpatruļas tipa sacensībās Daugmales–Baldones–Vecumnieku apkārtnē. Sacensības pirmoreiz norisinājās brigādes līmenī – spēkiem mērojās komandas no Studentu bataljona, Zemessardzes 13. kājnieku bataljona, Zemessardzes 19. kaujas nodrošinājuma bataljona un Nacionālās Aizsardzības akadēmijas.

Vingrinājumā jau otro gadu pēc kārtas nepārspēta palika Studentu bataljona 3. kājnieku rotas komanda.

30-40 km distance apvidū, kurā darbojas pretinieks

Katru komandu veidoja 4 kaujinieki, kam ar uzdevumam paredzēto apbruņojumu un ekipējumu bija jāveic 30-40 kilometru gara distance apvidū, orientējoties ar karti un kompasu.

Pārvietošanos būtiski apgrūtināja pretinieka pretdarbība – pārsvarā tās bija gan kājnieku, gan mobilās patruļas ar auto un kvadricikliem, naktī izmantojot arī nakts redzamības ierīces Apvidus bija gana sarežģīts – paugurains, bagāts ar purviem, applūdušām pļavām un grūti caurejamiem brikšņiem, kas mijās ar atklātām un pretiniekam viegli kontrolējamām vietām.

Daudzveidīgi militāri uzdevumi

Distances kontrolpunktos komandām bija jāveic ar militāra rakstura uzdevumi – mīnu lauka šķērsošana, dažādu ieroču salikšana, ar dronu uzņemta izlūkvideo analīze, kritušo pārmeklēšana ar ķīmiskajām kaujas vielām saindētā apvidū, kas bija jāveic ķīmiskajā aizsargtērpā, militārā objekta izlūkošana, militārās tehnikas atpazīšana, orientēšanās atgūšana apvidū un maršruta zīmēšana, taktiskā medicīna, orientēšanās uzdevums, šķēršļu josla, ātrumposms, kaujas šaušana ar pistoli un triecienšauteni, helikoptera laukuma sagatavošana un patruļas ziņojums.

Atšķirībā no citiem gadiem, šogad sekmīgam startam bija svarīgas arī sakarnieku iemaņas, jo visu sacensību laiku darbojās reāls radiosakaru tīkls, tāpēc bija gan jāprot izmantot radiostaciju, gan jāievēro radiosakaru procedūras un jānosūta dažādi ziņojumi – pretinieka ziņojums, artilērijas pieprasījums, helikoptera nolaišanās vietas ziņojums u.c.

Laika logi un drošas zonas neesamība

Lai disciplinētu komandas, šogad pirmo reizi komandām bija dots noteikts laiks, kurā jāieiet kontrolpunktā. Ja tas tika nokavēts, komanda vairs netika pielaista uzdevuma izpildei, saņēma soda punktus un bija spiesta turpināt maršrutu uz nākamo kontrolpunktu.

Atšķirībā no citiem gadiem, nebija drošās zonas ap kontrolpunktu. Tas nozīmē, ka komandām bija jābūt vēl uzmanīgākām, lai neatklātu savu atrašanās vietu pretiniekam, kā arī detalizētāk un rūpīgāk jāplāno maršruts un posma veikšanai pieejamais laiks.

Noder starptautiskā pieredze

Rotu kausa organizatoru komandas līderis kpr. Rihards Rušenieks uzsver: “Šāda veida Izlūkpatruļu sacensības ļauj zemessargiem pārbaudīt savus spēkus paaugstinātas fiziskās slodzes apstākļos.

Izlūkpatruļā no zemessarga tiek prasīts viss, ko tas gadu gaitā ir apguvis: maršrutu plānošana, grupas darbība patruļas laikā, kaujas šaušana, taktiskā medicīna, radiosakaru procedūra, ķīmiskā aizsargtērpa lietošana, kritušā pārmeklēšana u.c. lietas.”

Ieviesti jauni sacensību elementi

R.Rušenieks uzsver, ka šogad tika ieviesti arī vairāki jauni elementi – aktīva motorizētā pretinieka pretdarbība un reāls radiosakaru tīkls. Organizējot Rotu kausu, lieti noderējušas zināšanas, kas gadu gaitā uzkrātas līdzīga veida sacensībās izlūkpatruļās Igaunijā, Dānija un Itālijā.

Sekmīgi noorganizētās sacensības ir pierādījums tam, ka mūsu bataljons ar minimālu atbalstu no ārpuses spēj noorganizēt pilnvērtīgu izlūkpatruļu.


Sacensību formāts ir optimāls izturības, individuālo iemaņu un grupas-nodaļas līmeņa sadarbības pārbaudes un attīstības veids, kas uzdod papildus atbildību, sacensību garu, azartu un liek dalībniekiem no sevis izspiest vairāk nekā tad, ja šāds vingrinājums notiktu tikai kā apmācību kontrolvingrinājums. Ņemot to vērā, izlūkpatruļu sacensības kā tradīcija noteikti ir jāattīsta un jāturpina!,” skaidroja organizatoru pārstāvis.

Iesaki rakstu saviem draugiem!