No 11. līdz 13. janvārim Studentu bataljona komanda piedalījās Igaunijas Ernas asociācijas un Kaitseliit organizētajā izlūkpatruļu vingrinājumā “Utria Assault 2018”, Austrmviru apriņķī, Narvas apkārtnē.

115 gara distance un cīņa ar nogurumu

Vingrinājuma dalībniekiem ziemas apstākļos divās dienās bija jāveic ap 115 kilometrus gara distance, izpildot uzdevumus 11 kontrolpunktos, vienlaikus izvairoties no aktīvas pretinieka pretdarbības. Kopumā vingrinājumā piedalījās 20 Igaunijas profesionālā dienesta un Kaitseliit komandas, kā arī komandas no Latvijas, Polijas, Somijas un Lielbritānijas. Latvija šajā vingrinājumā piedalījās pirmo reizi un no 24 komandām Latvijas komanda ierindojās 18. vietā.

Vingrinājums sākās ceturtdienas vakarā un noslēdzās sestdienas rītā. Visu šo laiku komandas atradās lauka apstākļos un cīnījās ar nogurumu, slapjām kājām, izvairījās no pretinieka un plānoja labākos maršrutus starp punktiem. Vingrinājumā ļoti būtisks bija arī komandas pārstāvja darbs, kuram bija iespēja atbalstīt komandu ar ūdens un silto dzērienu papildināšanu kontrolpunktos un pat jāiesaistās vienā no punktu uzdevumiem.

Igaunijā – atšķirīga pieredze

Viens no komandas dalībniekiem kpr. R.Rušenieks skaidroja:

Salīdzinot ar Latvijas izlūkpatruļām, Igaunijas pieeja ir citādāka. Komandām ir dotas striktas laika līnijas: ja aptuveni 5 minūšu laikā komanda nepaspēj ieiet kontrolpunktā, pie punkta uzdevuma izpildīšanas komanda netiek pielaista un tai jādodas tālāk, saņemot maksimālo soda punktu skaitu.”

Komandas starp kontrolpunktiem tika aktīvi vajātas – katram dalībniekam bija 10 dzīvības kartiņas un apvidū ceļus kontrolēja pretinieku mobilās patruļas, kas pārvietojās ar autotransportu, bieži bez gaismām un izmantoja nakts redzamības ierīces. Trase ir krietni garāka un nogurdinoša – gulēšanai un atpūtai laiks nav bijis ieplānots, vienīgi, ja paspēts laikā nokļūt pie punkta, bijusi iespēja nosnausties 10-15 minūtes.

Ziemas faktors

Saskaņā kpr. Rušenieka stāstīto, pārvietošanos apvidū sarežģīja laika apstākļi – Igaunijas ziemeļos dažas dienas iepriekš bija sākusies ziema, zemi klāja sniega kārta, bet zari, krūmi un koki bija sasaluši, kas padarīja neiespējamu klusu pārvietošanos. Vienlaikus purvi, grāvji un pārplūdušās upītes nebija sasalušas un komandas dalībnieku zābaki bija piesmelti pirmajās 2 stundās. Šādi izaicinājumi bija ļoti aizraujoši un interesanti un par patruļu Latvijas komandai palika tikai labākie iespaidi.

Ņemot vērā to, ka Latvijā ziemas pēdējos gados ir nepastāvīgas un diezgan maigas, izlūkpatruļa bija laba iespēja atsvaidzināt savas ziemas karadarbības un izdzīvošanas prasmes. Katram komandas dalībniekam radās jauni secinājumi par savu ekipējumu, prasmēm un izturību. Diemžēl distancē izstājās viens dalībnieks, bet nolikums pieļāva komandai turpināt vingrinājumu līdz galam.

Bija arī citas komandas, kas zaudēja kādu dalībnieku, bija arī komandas, kas izstājās pavisam, tostarp no Somijas un Lielbritānijas. Sacensībās uzvarēja Igaunijas Izlūkbataljona profesionālā dienesta komanda. Šīs sacensības vienlaikus ir Igaunijas iekšējais kvalifikācijas vingrinājums, lai komanda tiktu pielaista pie “Pitka Challange” – izlūkpatruļas tipa vingrinājuma, kas notiek augustā un ilgst 5 dienas.

Tā kā esmu piedalījies arī Pitka Challange, varu abus vingrinājumus salīdzināt un jāsaka, ka šis pat bija grūtāks tieši ziemas dēļ, uzsvēra kpr. Rušenieks.

Pieredze lieti noderēs

Iegūtā pieredze un atsevišķi sacensības momenti, iespējams, noderēs arī Studentu bataljona Rotu kausa izcīņas izlūkpatruļu vingrinājumā.

Ņemsim vērā arī pieļautās kļūdas un turpmākās reizēs noteikti cīnīsimies par augstāku vietu Igaunijas izlūkpatruļās.

Ir būtiski, ka pēdējos gados atkal sākam piedalīties kaimiņu rīkotajos vingrinājumos, tādējādi stiprinot savstarpējo sadarbību un apmainoties ar pieredzi, uzsvēra Latvijas komandas dalībnieks.

Iesaki rakstu saviem draugiem!