Studentu bataljona šaušanas komanda gūst panākumus gan Latvijā, gan ārpus tās

Vasaras izskaņā Zemessardzes Studentu bataljona šaušanas komanda ir guvusi izcilus panākums gan Latvijā, gan ārpus tās. Pirmkārt, gūta uzvara Latvijas čempionāta lietišķajā šaušanā kopvērtējumā. Otrkārt, mūsu komanda bija nepārspēta starptautiskās šaušanas sacensībās Vācijas pilsētā Ķelnē, pārvedot mājās galveno balvu – ceļojošo kausu.

Augusta beigās Studentu bataljona zemessargi, pateicoties Latvijas Šaušanas federācijas atbalstam, divu komandu (astoņu cilvēku) sastāvā devās uz Vāciju, lai piedalītos Ķelnes gaisa spēku kausa šaušanas sacensībās (Airforce Cup Cologne 2017). Sacensībās startēja 22 komandas no 9 valstīm.

Pirmajā dienā – cīņa par sacensību nozīmītēm

Sacensības norisinājās divas dienas. Pirmajā dienā dalībnieki individuāli cīnījās par sacensību nozīmītēm, kuras var iegūt, izpildot noteiktus normatīvus. Šogad organizatori bija parūpējušies par tik sarežģītiem noteikumiem, lai neviens no gandrīz 90 dalībniekiem nespētu visus tos izpildīt. Savstarpējās sarunās noskaidrojās, ka šajā vingrinājumu kompleksā nozīmīti sacensību vēsturē ir ieguvuši tikai divi cilvēki. Vingrinājumi ietvēra šaušanu ar HK G36 triecienšauteni un HK P8 pistoli dažādos attālumos, tempā un pozīcijās, vienlaikus velkot bruņuvesti un ķiveri. Uzdevums bija ārkārtīgi interesants –- tas tika kombinēts gan no lēnās un precīzās šaušanas elementiem, gan arī no taktiskajiem un ātršaušanas elementiem. Tiklīdz netika izpildīts kāds no normatīviem jebkurā etapā, cīņa par nozīmīti ir beigusies un tālāka šaušana arī tika apturēta

Pirmās dienas laikā bija iespēja piedalīties nīderlandiešu sagatavotā pārbaudījumā, kurā arī bija iespēja iegūt sertifikātu par izpildītiem normatīviem. Šo nozīmīti ieguva 7 cilvēki no visiem dalībniekiem, starp tiem arī trīs Studentu bataljona pārstāvji – Edgars Vilītis, Rojs Razums un Jānis Lūsis.

Atsevišķs vingrinājums bija šaušana ar pistoli HK P8 ar IPSC šaušanas elementiem. Pēc starta signāla ierobežotā laikā dalībniekiem bija jāskrien pie dažādām šaušanas stacijām, kuras atšķīrās ar mērķiem, šaušanas pozīciju un attālumu. Tajās bija jāizpilda noteikts skaits šāvienu. Punktus varēja gūt gan par precīzi sašautiem mērķiem, gan par ietaupīto laiku finišā.

Otrajā dienā – cīņa par ceļojošo kausu

Sacensību otrajā dienā notika galvenā cīņa par ceļojošo kausu gan komandu vērtējumā, gan arī par individuālajiem vērtējumiem un atsevišķi katrā ieroču grupā – triecienšautenes, pistoles un mašīnpistoles. Katrā no grupām tika izpildīti divi vingrinājumi.

Triecienšauteņu ieskaitē dalībniekiem bija jāšauj ar HK G3 šauteni 150 m distancē guļus, kur pārliecinoši labāko rezultātu uzrādīja zemessardze Gunita Friemane, sasniedzot 90 punktus no 100 iespējamajiem. Kā otrais triecienšauteņu ieskaitē bija dinamiskais vingrinājums ar HK G36, kur, kustoties no 50 m līnijas mērķu virzienā, ik pēc brīža atskanēja svilpe, pēc kuras 2 sekunžu laikā bija jāveic 2 šāvieni 25 cm lielā mērķī, izmantojot Aimpoint tipa tēmekli. Šādi, no 5 dažādām, organizatoru izvēlētām un dalībniekiem iepriekš nenoteiktām distancēm, bija jāsašauj 5 mērķi.

Pistoļu ieskaitē viens no vingrinājumiem bija šaušana ar HK P8 pistoli 25 m distancē standarta 50 cm diametra pistoļu mērķī. Otrajā vingrinājumā tika izmantota HK P30 pistole, vingrinājums ietvēra dinamisku šaušanu no dažādām pozīcijām – guļus, no ceļa, no aizsega, turot pistoli gan kreisajā, gan labajā rokā, ar aptveru pārlādēšanu un nelielu laika limitu.

Mašīnpistoļu ieskaitē tika šauts ar UZI MP2 mašīnpistoli. Pirmais vingrinājums ietvēra šaušanu bez piešaudes pa pieciem 25 cm diametra mērķiem no 25 m distances 20 sekundēs, savukārt otrajā vingrinājumā tika doti 3 piešaudes šāvieni, pēc kuriem sekoja 10 ieskaites šāvieni pa improvizētu ķīlnieka mērķi no 25 m distances 20 sekunžu laikā.

Visu vingrinājumu kopvērtējumā abas latviešu komandas palika nepārspētas, iegūstot gan pirmo, gan otro vietu 22 komandu konkurencē. Latvieši visu pjedestālu aizņēma arī individuālajā kopvērtējumā, kur pirmo vietu izcīnīja Edgars Vilītis, otro – Jānis Lūsis un trešo – Dāvis Neibergs.

Ārpus lielās ieskaites palika viens vingrinājums, kurš notika abas sacensību dienas. Jebkuram dalībniekam bija iespēja pacīnīties par organizatoru sarūpētu maisu ar vietējām Vācijas delikatesēm, sašaujot lielāko punktu skaitu ar pneimatisko plinti. Šo balvu ieguva Edgars Vilītis.

Sacensības tika aizvadītas lieliskā gaisotnē, ko papildināja labi laika apstākļi. Ņemot vērā to, ka ceļojošais kauss ir atceļojis uz Latviju, nākošgad Studentu bataljonam nāksies atgriezties un aizstāvēt izcīnīto titulu.

Uzvara arī Latvijas čempionātā lietišķajā šaušanā

25. un 26.augustā Ādažu poligonā norisinājās Latvijas Šaušanas federācijas organizētais Latvijas čempionāts lietišķajā šaušanā, kurā par čempiona titulu cīnījās Latvijas armijas, Zemessardzes Iekšlietu ministrijas pakļautās struktūrvienības, mācību iestādes, kā arī citas reģistrēto bruņoto formējumu organizācijas. Studentu bataljona komanda kārtējo reizi izcīnīja uzvaru kopvērtējumā.

Individuālā vērtējumā vingrinājumā DP-3 ar pistoli 250 dalībnieku konkurencē pirmo vietu izcīnīja Studentu bataljona zemessargs Māris Zviedris, bet otro – Mareks Jansons. Pirmā vieta izcīnīta arī vingrinājumā DP-4 – nepārspēts bija Mareks Jansons. Vingrinājumā ATŠ-5 ar triecienšauteni labākais bija Mareks Jansons, bet otro vietu ieguva Rihards Vietriņš. Studentu bataljona zemessargi izcīnīja visas trīs pirmās vietas ATŠ-5 otrajā grupā sieviešu un jauniešu konkurencē. Pirmajā vietā ierindojās Evika Apine, otrajā – Evita Kušnere, bet trešajā – Kristiāns Vuļs. Evika Apine turklāt izcīnīja otro vietu šaušanā ar bisi sieviešu un jauniešu grupā.

Iesaki rakstu saviem draugiem!