Studentu bataljonā izlūkpatruļu sacensībās izcīnīts Rotu kauss 2017

Turpinot iepriekšējo gadu tradīcijas, šogad 13.-14. maijā notika Studentu bataljona Rotu kausa izcīņa. Arī šogad formāts bija izlūkpatruļu sacensības, kurās dalībniekiem bija jāpārvar 35 kilometru distance un jāizpilda uzdevumi 13 kontrolpunktos.

Sacensībās startēja piecas komandas – ŠAR, KAR un 1. kājnieku rotu pārstāvēja viena komanda, bet 3. kājnieku rota piedalījās ar divām komandām.

Sacensību atklāšana un starts

Blīvā apmācību grafika dēļ sacensības bija iespējams īstenot tikai 13.-14. maijā. Neskatoties uz pārcelto darba dienu, sestdienas vakarā pēc darba dienas beigām komandas atrada sevī spēku pieņemt šo sarežģīto izaicinājumu.

Sacensības tika atklātas ar valsts himnu un galvenā organizatora kpr. R.Rušenieka uzrunu, kam sekoja kaujas pavēles nolasīšana. Kaujas pavēles situācijas aprakstā figurēja hibrīdkara elementi un pretinieka pretgaisa aizsardzības sistēmas dislokācijas vietas izlūkošana. Šoreiz kontrolpunkti bija izvietoti loģiskā secībā un atbilstoši leģendai jeb kaujas pavēles situācijas un manevra shēmas aprakstam.

Pēc kaujas pavēles nolasīšanas komandas ar autotransportu tikai aizvestas uz izejas pozīcijām netālu no ciemata Lapsas, un 21.30 pirmā komanda uzsāka uzdevumu. Komandas tika laistas trasē ar 10 minūšu intervāliem. Līdz ar rietošajiem saules stariem pirmās komandas nozuda meža biezoknī, lai uzsāktu savu ceļu pretī cīņai un uzvarai.



Pirmie punkti un pretinieka nometnes izlūkošana

Lai nepieļautu kļūdas nākotnē, jāzina pagātnes mācība, tāpēc pirmais uzdevums bija militāro konfliktu vēstures tests. Tam sekoja pretinieka un savējo spēku tehnikas identifikācija, aplūkojot dažādus tehnikas attēlus. Šos uzdevumus komandas jau veica nakts tumsā.

Trešajā punktā komandām ar nakts redzamības monokļiem bija jāpārmeklē apvidus un papildus jāizpilda topogrāfiskais uzdevums. Pēc šī uzdevuma komandas saņēma iespējamā pretinieka aktivitāšu koordinātes un devās izlūkot tā nometnes vietu.

Uz šo uzdevumu katrai komandai bija 3 stundas laika, komandas varēja pašas sagatavot savu izlūkošanas plānu, sadalīt resursus un rēķināties ar doto laiku. Pēc objekta izlūkošanas komandām bija norādīts punkts, kur tām jāsatiek draudzīgais informators.



Gūsts un izbēgšana no gūsta

Nākamajā punktā komandas draudzīgā informatora vietā sagaidīja pretinieks, jo tikšanās vieta bija kompromitēta – komandas nokļuva pretinieka gūstā. Lai arī pirms sacensībām nolasītajā kaujas pavēlē bija atrunātas darbības pretinieka gūstā un iekļauts arī coverstory, reti kurš varēja iedomāties, ka šāds elements arī reāli tiks iekļauts.

Gūsts turpinājās 3 stundas, notika arī individuāla pratināšana. Dažas komandas diezgan saskaņoti stāstīja coverstory, kamēr citās bija dalībnieki, kas pirmajā reizē atteicās sadarboties un klusēja, kas tādējādi reālā situācijā būtu tikai paātrinājis vardarbīgo līdzekļu izmantošanu informācijas ieguvē.

Atrodoties gūstā, uzausa rīts. Tikmēr tiesneši iekārtoja nākamos kontrolpunktus. Pēc noteiktā laika beigām komanda ar tās ekipējumu atkal tika ievietota transportā, uzsāka kustību un pēc neliela attāluma nobraukšanas to “atbrīvoja” draudzīgie partizāni – šeit komanda tika atbrīvota no gūsta un tai atdots ekipējums.

Ieroči un sakari

Pēc atbrīvošanas komandas atgriezās trasē, sekoja uzdevums – ieroču salikšana uz laiku. Pēc tam divas kaujas šaušanas – ar pistoli pa šķīvīšiem un ar mašīnpistoli pa pilnā auguma mērķiem. Pēc tam bija jāsaliek rācija, jāsaņem šifrēts ziņojums un tas jāatšifrē pēc kodu tabulas – saņemtā informācija bija nākamā kontrolpunkta koordinātes.




Atbilstoši leģendai komanda ar palīdzību no trešās puses bija izbēgusi no gūsta, atradusi neapsargātus ieročus, neitralizējusi pretinieka spēkus un pa rāciju saņēmusi evakuācijas zonas koordinātes.

Pārgājiens, maldīšanās un noslēguma uzdevumi

Pēc izbēgšanas no gūsta sekoja 10 km pārgājiens – atraušanās no pretinieka. Ar nākamā kontrolpunkta atrašanu vairākām komandā bija problēmas, jo izsniegtās kartes bija stipri novecojušas un neatbilda realitātei. Tomēr visas komandas ar laiku atrada punktu, kur bija jāveic uguns zonas pārvarēšana, tam sekoja bebru taka, kur ar visu ekipējumu bija jāpārvar 30 metrus garš, bebra uzpludināts grāvis.

Tālāk ceļš veda cauri purvam, vairākas komandas tomēr izvēlējās to apiet, pagarinot savu distanci par 40 minūtēm. Otrpus purvam komandas pēc leģendas sagaidīja savējo spēku priekšposteņa karavīrs, kas komandas uzsāka izvest cauri ejai mīnu laukā, tomēr pretinieks jau bija pastrādājis un eju atkal nomīnējis – karavīrs “uzrāvās” mīnai, visa grupa arī saņēma triecienšautenes uguni no flanga un komandām bija jādemonstrē spēja adekvāti reaģēt konkrētajā situācija – ieņemt aizsegu, veikt pretuguni, nodrošināt segšanu un izvilkt cietušo no apšaudes zonas, kā arī sniegt pirmo palīdzību un noziņot.

Kad šis sarežģītais uzdevums bija paveikts, atlika forsētais pārgājiens 3 kilometru garumā līdz nosacītajai FLOT (forward line of own troops). Šajā posmā pavadītais laiks tika vērtēts ar atsevišķu ieskaiti, tāpēc komandas to veica pusskriešus. Kad komandas nonāca pie savējo spēku pozīcijām, kas bija arī trases finišs un atradās pie Līdumu karjera Olaines apkārtnē, atlika pēdējais uzdevums – pavadīt karjera ūdenī dziļumā līdz kaklam 4 minūtes un tad iekurināt ugunskuru, uz kura uzvārīt ūdeni.

Ar šo izdzīvošanas vingrinājumu komandas noslēdza savu izlūkpatruļas gājienu un atlika tikai uzrakstīt izlūkpatruļas ziņojumu, kam bija atvēlētas 30 minūtes. Izlūkpatruļas ziņojumu tradicionāli tāpat kā iepriekšējā gadā pieņēma plt. Ainārs Ķienis – bataljona bijušais komandieris un Rotu kausa izcīņas tradīcijas dibinātājs.

Noslēgums

Diemžēl ne visām komandām izdevās iekļauties kontrollaikā, to paveica tikai 2 no 5 komandām. Atlikušās 3 sev liedza divu pēdējo punktu izpriecas. Atgriežoties dislokācijas vietā un saskaitot punktus:

  • 1. vietu ieguva 3. kājnieku rotas 2. komanda;
  • 2. vietu ieguva 3. kājnieku rotas 1. komanda.

Abas komandas tika apbalvotas ar diplomiem un medaļām, bet medaļas par 3. vietu netika izsniegtas, jo nefinišēšanas dēļ nebija iespējams noteikt 3. vietas ieguvēju. Rotu kausu 3. kājnieku rotai piešķīra plt. Ainārs Ķienis, īsā uzrunā arī atgādinot par Studentu rotas cīņām 1919. gada maijā pie Piņķiem.




Pēc sacensībām 3. kājnieku rotas 2. komandas navigators Aleksandrs kas ir piedalījies šajās sacensībās arī pagājušogad, dalījās iespaidos:

Arī šogad organizatori parūpējās par vairākiem interesantiem kontrolpunkta uzdevumiem. Viens no aizraujošākajiem uzdevumiem bija “iekļūšana gūstā”, jo neko tādu nebijām gaidījuši, uzdevumu izturējuši godam, neatklājot patruļas uzdevumu.

Šogad īpaši tika padomāts par leģendu, kurā katrs kontrolpunkta uzdevums bija kaut kādā veidā saistīts ar notiekošo. Lai arī bijām viena no pieredzes bagātākajām komandām, ne visi uzdevumi bija ar vieglu roku liekami. Nācās iespringt, zinot, ka arī citas komandas centīsies parādīt labāko sniegumu.

Vēlos pateikt milzīgu paldies sacensību veidotājiem par fantastiskām emocijām!

Savukārt sacensību galvenais organizators 2.kājnieku rotas apmācību instruktors kpr. Rihards Rušenieks atzina:

Pēdējos gados Zemessardzes apmācības ir kļuvušas intensīvākas un piesātinātākas, grūti atrast no mācībām un aktivitātēm brīvu nedēļas nogali, tomēr reizēm priekšplānā izvirzās plāni, programmas un kolektīvā vienību apmācība, zemessargiem atstājot maz vietas personīgajam izaicinājumam un jauniem pārbaudījumiem.

Šādu izaicinājumu var atrast militārajā sportā, tādēļ arī šogad mēs, zemessargi-instruktori, organizējām izlūkpatruļu tipa sacensības bataljona iekšienē. Distance bija grūtāka nekā pagājušogad, un uzdevumi sarežģītāki. Šogad kontrolpunkti un trase tika izveidota loģiskā secībā atbilstoši kaujas pavēles leģendai.

Sekmīgi noorganizētās sacensības ir pierādījums tam, ka Studentu bataljons ar minimālu atbalstu no ārpuses spēj noorganizēt pilnvērtīgu izlūkpatruļu. Izlūkpatruļu sacensību tradīcija noteikti ir jāattīsta un jāturpina, piedaloties un gūstot pieredzi arī ārvalstu sacensībās.

Šis ir lielisks veids, kā kaujiniekiem pārbaudīt savas lauka kaujas iemaņas un militārās prasmes ļoti plašā spektrā, kā saskarties ar rīcību un lēmumu pieņemšanu nestandarta situācijās. Atsevišķu pateicību vēlos izteikt 54.ITBN, kas nodrošināja ar uzskates materiāliem, un 51.KB, kas nodrošināja ar nakts redzamības ierīcēm – tām pašām, kuru iepirkumam finanses ziedoja tauta nesenajā ziedošanas kampaņā – Zemessargam.lv.

Un vislielākais paldies visiem trases tiesnešiem un palīgiem, bez kuru pašatdeves, entuziasma un ieguldījuma sacensības nebūtu bijis iespējams īstenot.

Visas bildes pieejamas mūsu Studentu Bataljona Zemessargi Flickr kontā.

Iesaki rakstu saviem draugiem!