Nerakstīta tradīcija Studentu bataljonā ir gada sākšana ar pārgājienu uz Tīreļpurvu janvāra sākumā, Ziemassvētku kauju atceres dienās. Ņemot vērā intensīvo apmācību grafiku, šogad pārgājiens tika apvienots ar ziemas izdzīvošanas iemaņu mācībām. Par laimi sniegs bija uzsnidzis un temperatūra naktīs turējās ap -20. Mācības tika veiktas kājnieku nodaļas apmācāmo kursam, tajās piedalījās vienības no visām kājnieku rotām, kā arī izlūkvads.

20 km nakts pārgājiens

Piektdienas vakarā kursanti siltā auditorijā noklausījās lekciju par karadarbības īpatnībām ziemas apstākļos. Pēc tam sekoja ceļš ar bataljona autotransportu ārpus Rīgas robežām, lai uzsāktu 20 km nakts pārgājienu uz Tīreļpurvu. Ziemas pārgājienos liela nozīme ir pareizai apģērba izvēlei, tāpēc katrs no mums bija par to padomājis jau iepriekš. Svarīgi ir stipri nesasvīst, jo slapjas drēbes veicina siltuma aizplūšanu. Tai pat laikā nedrīkst nosalt un gūt apsaldējumus. Jāpiedomā arī pie ūdens rezervuāra, kas jātur tuvu pie ķermeņa, lai ūdens nesasaltu.

Somas svars vairumam pārsniedza 20 kilogramus, bet bez smagā ziemas ekipējuma vēl bija līdzi jānes pārtika divām dienām un ūdens rezerves. Vairums bija sagādājuši sev ietilpīgas 70 un 80 litru somas, tomēr daži faķīri iemanījās izdzīvot ar izsniegtajām zviedru 35 litru somām. Ar vairākām īsām atpūtām vienība veica pārgājienu un izvietojās rotas patruļbāzē, kas atradās pāris kilometrus no Mangaļu mājām. Bija pulksten pieci no rīta, kad kursanti varēja pāris stundas atpūsties un pagulēt.

Gulēšana uz egļu paladziņa

Pirmajā naktī temperatūrā sasniedza pat -20, tāpēc tika izmantota iespēja izmēģināt gulēt bez patvēruma, iztiekot tikai ar guļammaisu, paklājiņu un tautasdziesmās apdziedāto egļu skuju paladziņu. Pirmais termoizolācijas slānis ir sniegs, bet sacirstas un guļvietā blīvi saspraustas egļu skujas – otrais. Tam pa virsu tiek likts paklājiņš un guļammaiss.

Sestdienas rītā pēc pāris stundu naktsmiera kursanti uzsāka vada zaru būdas celtniecību. Šādu būdu var izmantot drošākā teritorijā, kur apdraudējums nav tūlītējs. Ņemot vērā, ka 9. janvāris ir Ziemassvētku kauju piemiņas diena, apmācāmo grupa dienas vidū devās uz Mangaļu mājām, kur vēsturnieks plk. J.Hartmanis Studentu bataljona zemessargiem izklāstīja Ziemassvētku kauju kopsavilkumu un mazāk zināmās un neminētās lappuses.

Tam sekoja ekskursija pa rekonstruēto ierakumu daļu, ko vadīja viens no bataljona instruktoriem – profesionāls vēsturnieks. Vēlāk sekojošā kaujas rekonstrukcija diemžēl lika vilties. Būtu nedaudz jāpacenšas ar plānošanu un šī rekonstrukcija iegūtu daudz ticamāku efektu. Šoreiz daudz darbības bija pretējas elementārai militārai loģikai. Pēc pasākumiem Mangaļu muzejā apmācāmie atgriezās savā rotas patruļbāzē, kur uzsāka gatavoties nākošajam pārbaudījumam – militārajai orientēšanās diennakts tumšajā laikā pāru sastāvā. Katram pārim bija atšķirīgs maršruts, tie arī startēja katrs savā laikā.

Pēdējie pāri nometnē atgriezās trijos naktī. Pārējā vienība tajā laikā veica nakts rutīnu un nodrošināja patruļbāzes apsardzi. Reaģējot uz priekšposteņu kontaktu ar pretinieku, divas reizes tika izsludināta trauksme, kam sekoja tīrīšanas patruļu izsūtīšana.

Atceļš uz Ložmetējkalnu

Svētdien tika veikts īsāks pārgājiens no patruļbāzes vietas līdz Ložmetējkalnam, īsinot laiku ar ierindas dziesmām. Netālu no Ložmetējkalna rotas pirmā vada priekšgrupa saņēma koncentrētu šauteņu uguni. Vienība ieņēma aizsegu, kamēr priekšējās vienības izvērsās uguns atbalstam, pārējās uzsāka ugunspunkta apiešanu. Pretinieks atkāpās, bet kursanti turpināja ceļu uz Ložmetējkalnu, kur bija mācību noslēgums un kopējā fotogrāfēšanās.

Tika izmantota iespēja aplūkot skautu un gaidu nometni Baltais vilks. Jo īpašu interesi izraisīja tur uzceltā sniega būda, kur divi trīs cilvēki ērti varēja pārlaist aukstās naktis. Pēc mācībām visiem bija radušies jauni secinājumi par izdzīvošanas prasmēm, trūkumiem un nepieciešamajiem uzlabojumiem ekipējumā. Ar pārgājienu un ziemas mācībām atklāts jauns gads, tās arī bija pirmās mācības Studentu bataljona kājnieku nodaļu kursā.

Vairāk bildes flickr kontā: 2016/01 Ziemas pārgājiens un izdzīvošana

Iesaki rakstu saviem draugiem!