Strēlnieki, ziemas kaujas

Studentu bataljonā viena no tradīcijām ir uzsākt gadu ar dalību Ziemassvētku kauju piemiņas pasākumos janvāra sākumā. Šogad notika ne tikai tradicionālais pārgājiens no Rīgas uz Ložmetējkalnu, bet arī Studentu bataljona zemessargi pirmo reizi piedalījās vēsturiskajā kaujas rekonstrukcijā. Zīmīgi, ka tā bija Ziemassvētku kauju 100. gadadienas rekonstrukcija.

Vēsturisko kauju rekonstrukcija ir saistošs un aktīvs veids, kā parādīt vēstures būtiskākos momentus pavisam citā gaismā. Studentu bataljona zemessargiem bija iespēja ietērpties streļķu šineļos vai baltajos izlūku maskēšanās tērpos, paņemt rokās Mosina šautenes un triecienā pārraut Vācu valni.

Kaujas rekonstrukcijas scenārijs

Kauja, kuras scenārija izplānošanā piedalījās arī Studentu bataljona kaujinieki, izskatījās šādi – pie vācu pozīcijām nosacītās nakts laikā pielavījās strēlnieku izlūki, kas nemanīti pārgrieza dzeloņdrātis un atvēra ceļu trieciena spēkiem. Tad pāri laukam uz vācu pozīcijām lavījās strēlnieku ķēde, kas pusceļā tika pamanīta un saņēma spēcīgu ložmetēju uguni no blokhauža.

Ķēde nogulās starplaukā, kamēr citai grupai izdevās nokļūt uz vaļņa un iznīcināt blokhauzi ar granātas sviedienu. Vācieši bija spiesti atkāpties, tomēr drīz pārgrupējās, izsauca artilēriju un atkal devās pretuzbrukumā, šoreiz bruņotā auto pavadībā. Strēlnieki cieta zaudējumus un atkāpās līdz valnim. Spridzinātāju komandai izdevās apturēt bruņoto auto, tikmēr strēlnieki sakārtoja rindas un nežēlīgā tuvcīņā sakāva atlikušos vācu spēkus.

Kauja norisinājās, izmantojot salūtpatronas, signālraķetes un sprādzienu imitācijas. Pēc kaujas rekonstrukcijas gan NBS komandieris, gan vairums skatītāju izteica pozitīvu vērtējumu un bija sajūsmināti par redzēto. Zemessargu iesaiste pasākumā ļāva rekonstrukciju veikt lielākā mērogā nekā citreiz, savukārt zemessargiem bija iespēja iejusties savu amata priekšgājēju lomās un praksē izmēģināt to laiku ekipējumu un ieročus.

Pēc kaujas rekonstrukcijas jaunsargi deva svinīgo solījumu un jaunuzņemtie zemessargi zemessarga zvērestu. Vēlāk sekoja pārgājiens ar lāpām uz 7 km attālumā esošo Ložmetējkalnu, piestājot pie vēstures pieminekļiem.

No photos

Visas bildes pieejamas mūsu Flickr kontā.

Iesaki rakstu saviem draugiem!