Šogad Zemessardzes Studentu bataljons ar divām izlūku un vienu kājnieku nodaļu piedalījās Igaunijas Zemessardzes (“Kaitseliit“) organizētajās mācībās “Orkāns 11”, kas šoreiz norisinājās Pērnavas apkārtnē.

orkaan-11-1

Objekta “Pronx” ieņemšana

Studenti iekļāvās latviešu rotā, ko veidoja uz Cēsu 27. bataljona bāzes. Mūsu rotas uzdevums bija ieņemt objektu “Pronx” – rezerves lidlauku. Studentu bataljona izlūki sestdienas laikā savas atbildības teritorijā veica izlūkošanu ar kauju, kā arī uzlika slēpņus pretinieka vienības autopatruļām. Studentiem nebija šķērslis nedz aukstā nakts, nedz kontakta laušana caur neaizsalušu purvu pie mīnuss grādiem, nedz arī apgrūtinātie radiosakari un dažas augstākas vadības kļūdas.

Uzdevums tika izpildīts, tāpēc svētdienas rīta nakts tumsā kājnieku vads varēja izvirzīties un sekmīgi uzsākt savu uzdevumu – maldinošo uzbrukumu lidlauka austrumu pusei, kamēr rietumu pusē norisinājās galvenais trieciens. Par spīti lieliem zaudējumiem, maldinošais uzbrukums bija sekmīgs, galvenokārt, Studentu bataljona kaujinieku apsviedīgās rīcības dēļ, kas pielavījās pretinieka posteņiem granātas sviediena attālumā un ieņēma tos straujā triecienā, ļaujot kājnieku vadam attīstīt uzbrukumu pretinieka aizsardzības dziļumā.

orkaan-11-2

Ieņemtā lidlauka tīrīšana un trofejas

Pēc sekmīgi īstenta maldinošā uzbrukuma, kura laikā pat izdevās ieņemt un uz laiku noturēt pretinieka pozīcijas, Studenti turpināja mazās vienībās tīrīt pretinieka ieņemto lidlauku tā garumā. Kā trofeja tika sagrābta pretinieka pamesta kravas automašīna, kurā atradās gan šoferis, gan liels skaits munīcijas.

Ar prettanku granātmetēju uguni nekļūdīgi tika iznīcināti pretinieka kājnieki un transports. Visus trāpījumus apstiprināja un saskaņoja ar pretējo pusi igauņu mācību novērotājs Diemžēl pabeigt lidlauka pilnīgu ieņemšanu liedza mācību beigu izsludināšana, kas notika svētdienas 12:00. Tālāk sekoja garais atpakaļceļš mājup.

orkaan-11-3

Iemēģināta jaunā salūtmunīcija

Pēc kopējām mācībām ar Igaunijas “Kaitseliit” kolēģiem palika pozitīvs iespaids, mācības noritēja dinamiskā gaisotnē un netika stingri pieturētas pie viena scenārija. Bija iespēja novērtēt abu valstu ekipējumu un zemessargu sagatavotību. Mācības arī izkristalizēja turpmākas sadarbības izaicinājumus starp dažādiem Zemessardzes bataljoniem un nepieciešamību biežāk rīkot kopējas mācības komandvadības un plānošanas spēju uzlabošanai.

Šādas mācības ir liels izaicinājums arī spējai pārdislocēt Zemessardzes vienības uz citu NATO dalībvalsti ar autotransporta maršu salīdzinoši lielā attālumā.  Mācībās arī pirmo reizi tika testētas un adaptētas kaujas apstākļiem par Latvijas iedzīvotāju ziedojumiem iegādātās nakts redzamības iekārtas, kā arī jaunā 7,62 mm salūtmunīcija, kas tika atzīta par piemērotu un spējīgu pildīt savus uzdevumus.

Apskatīt visas bildes var mūsu flickr kontā:
2016/12 – Orkaan 11, Igaunija

Iesaki rakstu saviem draugiem!