2016.gada 8. un 9. oktobrī norisinājās Studentu Bataljona izlūku nodaļas mācības, kurās tika pārbaudītas Izlūkvadā jaunuzņemto izlūku morālā noturība un spējas darboties komandā paaugstināta stresa, diskomforta un noguruma apstākļos.

Pēc smagas darba nedēļas izlūki ieradās bataljonā piektdienas vakarā un pēc ieroču un ekipējuma saņemšanas apguva NBS bruņojumā esošās tehnikas nosaukumus, svarīgāko informāciju un kaujas spējas, tajā skaitā bruņutehnikas CVR(T) specifikāciju.

Vēlāk tika dota iespēja sagatavot individuālo ekipējumu uzdevumam, taču mācību nolūkos visiem apmācāmajiem tika atņemta visa līdzpaņemtā pārtika.

izlukvada-macibas-1

Ieroči un dziesmas

Vakars turpinājās ar ieroču tīrīšanu, munīcijas salādēšanu, ekipējuma maskēšanu, norādījumiem no ieceltā nodaļas komandiera, kā arī dziesmu vārdu mācīšanos grūto brīžu pārvarēšanai. Pat nezinot nākamo dienu uzdevumu, katrs nojauta, ka nebūs viegli. Naktsmiers sākās tikai pēc 0300, savukārt celšanās – 0600.

izlukvada-macibas-3

Nezināmais uzdevums

Jau no paša rīta tika pamesta izvietojuma teritorija un izlūki tika izmesti desantēšanās vietā, kur saņēma pirmo uzdevumu – iefiltrēties pretinieka kontrolētajā apvidū. Protams, tiltu izmantot bija aizliegts, līdz ar to bija jāšķērso upe, kā aizsegu izmantojot bebru dambi. Lieki piebilst, ka jau pašā uzdevuma sākumā mugursomas kļuva par vairākiem kilogramiem smagākas un forma, zābaki, uzkabe pilnībā izmirka.

Lietus, ūdens, vējš, dubļi un aukstums

Lietus, mitrums un gaisa temperatūra tikai +5 grādi padarīja mācības vēl interesantākas. Jau varēja izlasīt apmācāmo sejās – “vai tas tiešām ir tikai sākums?”. Pēc vairāku kilometru marša bija jāšķērso šaura caurteka un vairāk kā simts metri jānolien pa aukstu un dubļainu grāvi.

Pēc grāvja forsēšanās dažiem parādījās pirmās nopietnās hipotermijas pazīmes – drebuļi, koordinācijas traucējumi, nespēja pilnvērtīgi saprast notiekošo un pat iestājās apātija.

Katrs zināja, ka jebkurā brīdī ir iespēja izstāties, silti saģērbties, paēst un doties mājās – pretoties šim vilinājumam bija smagi. Tikai komandas darbs un biedra atbalsts varēja palīdzēt pārvarēt grūtības.

Izsalkuma un aukstuma mocītiem izlūkiem tika dots nākamais uzdevums – maksimāli ātri slapjā mežā, lietainā laikā, iekurināt ugunskuru ar kramu un uzvārīt ūdeni. Lai arī tas prasīja zināmu laiku, gandarījums no siltas skuju tējas pēc divām peldēm bija neatsverams.

Divi izstājas

Tālākie kilometri marša atveda izlūkus pie nākamajiem kontrolpunktiem, kuros bija jāparāda prasmes lauka kaujas iemaņu uzdevumos, kā arī jāveic vairāki komandas saliedēšanās (“teambuilding”) uzdevumi.

Jau pirmajā dienā no apmācības procesa izstājās 2 no 7 izlūkiem, kas negatīvi ietekmēja pārējos, taču viņi neapjuka un izmantoja iespēju paturēt izstājušos izlūku mantas – rezerves formas, zeķes, zābakus, ūdeni un munīciju.

Viens sauss guļammaiss un divi sausi zeķu pāri

Nakts bija ne mazāk smaga, jo bija ne tikai jāveic tuvākās teritorijas izlūkošanas, jāuztaisa apvidus makets, bet arī visu nakti jānodrošina sardze, turklāt, uz visiem bija tikai viens sauss guļammais un divi sausi zeķu pāri.

izlukvada-macibas-2

Nākamais rīts iesākās ar rīta higiēnas nodarbību, COLD (Clean, Overheating, Loose, Dry) pamatprincipiem un turpinājās ar KŠTD (kaujas šaušana tuvās distancēs) iemaņu atsvaidzināšanu, kam sekoja saliedēšanās uzdevumi/pārbaudījumi un vairāku stundu taktisko vingrinājumu “drills”.

Spēki jau otrās dienas pirmajā pusē bija uz izsīkuma robežas, bija novērojamas mikrokonfliktu situācijas vienības iekšienē uz noguruma un diskomforta fona, taču, instruktoru uzmundrināti, izlūki turpināja mācības.

Mācību noslēgumā katram izlūkam bija jāveic kompleksais vingrinājums – jāiefiltrējas teritorijā, jāpielavās pie objekta un no droša attāluma ar tālskata palīdzību jāatrod, jāindinficē un jānosauc transporta vienības, kā arī jāatbild uz vairākiem jautājumiem par savējo spēku un potenciālā pretinieka bruņojumā esošo ieroču tehniskajiem datiem.

ENDEX… vai tomēr?

Pēc nosacītām mācību beigām, izlūki sakāpa transportā un bija gandarīti par mācību pabeigšanu, taču pārsimts metru attālumā pēc kustības uzsākšanas, transports iekļuva slēpnī, līdz ar to izlūkiem bija jālauž kontakts un jāturpina izfiltrēšanās kājām nezināmā apvidū, turklāt, jāevakuē cietušais.

Maita baļķis!

Noslēgumā tika dots baļķa nešanas uzdevums, kurā noderēja piektdienas vakarā iemācītās dziesmas, kas neapšaubāmi deva zināmu pacilājumu un spēju sakoncentrēt pēdējos spēkus komandas uzdevuma izpildei.

Pēc mācībām katrs atzina, ka bija vismaz 2-3 reizes nopietni apsvēris domu izstāties, taču biedra uzmundrinājums, komandas gars vai vienkārši spīts deva iedvesmu turpināt uzdevumu izpildi, neskatoties uz aukstumu, mitrumu, nogurumu, spēku izsīkumu, pārtikas un ūdens trūkumu un neziņu par turpmākajiem uzdevumiem.

Pieteicās 12, ieradās 7, izturēja 5

izlukvada-macibas-5

Līdzīgas mācības izlūku spēju un lūzuma punkta pārbaudei plānots rīkot katru gadu. Tie 5 kuri izturēja šīs mācības izvēlējas nosaukt šīs mācības par Dzelksnis.

Zemāk – mācību video ieskats.

Iesaki rakstu saviem draugiem!