16.-17.aprīlī Ādažu poligonā notika kolektīvās apmācības kājnieku vada sastāvā, kuru ietvaros Studentu bataljona zemessargi apguva divas tēmas. Pirmā diena tika veltīta aizsardzībai, otrā – uzbrukuma iemaņu nostiprināšanai.

Aizsardzības sistēmas veidošana

Lai pasargātu sevi no pretinieka uguns un nodrošinātos pret pretinieka novērošanu, karavīram ir jāveido ierakumi jeb pozīcijas. Par pozīcijām var kalpot dabīgie aizsegi – bedres, ieplakas vai grāvji.  Visbiežāk karavīram pozīcijas jāveido pašam. Ierakumi var būt paredzēti šaušanas pozīcijai guļus un neprasa daudz laika. Labi veidots ierakums diviem karavīriem ar pārsegumu aizsardzībai pret netiešo uguni prasa vismaz 9-10 stundas neatlaidīga darba un slapju muguru. Apgūstot mākslu veidot ierakumus, Studentu bataljona zemessargi izveidoja labi veidotu aizsardzības sistēmu, kas sastāvēja no  daudziem savā starpā savienotiem ierakumiem strēlniekiem, granātniekiem un ložmetējniekiem.

Došanās uzbrukumā

Otrā mācību diena tika veltīta uzbrukumam kā nozīmīgam taktiskajam elementam. Sekmīga uzbrukuma pamatā ir perfekta plānošana, pārsteiguma moments un agresivitāte. Nostiprinot kaujas iemaņas, dienas gaitā zemessargi devās vairākos uzbrukumos iepriekšējā dienā sagatavotajām aizsardzības pozīcijām, praksē apgūstot to ieņemšanu un tīrīšanu.

Mācību noslēgumā zemessargi veltīja vairākas stundas, lai aizraktu iepriekšējā dienā sūri grūti raktos ierakumus un atstātu sakoptu mācību vietu.

Vairāk bildes galerijā: 2016/04 Aizsardzība

Iesaki rakstu saviem draugiem!