Zemessardzes Studentu bataljona Izlūkvads 2016.gada 1.-3.aprīlī rīkoja mācības, kurās pārbaudīja izlūku kandidātu praktiskās iemaņas un spējas veikt izlūku specifikai atbilstošus uzdevumus grupas un nodaļas sastāvā. Mācības sastāvēja no kompleksā vingrinājuma, kas sākās piektdienas vakarā ar pavēles nolasīšanu un beidzās svētdienas pēcpusdienā. Izspēlētais scenārijs paredzēja, ka noteiktā apvidū ir izvietojusies naidīgi noskaņota bruņota vienība ar mērķi, izmantojot vardarbīgas metodes, destabilizēt situāciju tuvākajās apdzīvotajās vietās.

ZS_IV_0304_2 ZS_IV_0304_8

Iefiltrēšanās pretinieka kontrolētājā teritorijā

Izlūku nodaļas piektdienas vakarā ar autotransportu pa dažādiem maršrutiem devās līdz savām desantēšanās vietām, no kurām nakts aizsegā iefiltrējās pretinieka kontrolētajā teritorijā līdz apvienošanās punktam. Pirms rītausmas noteiktā vietā izlūki izveidoja novērošanas posteni, kas fiksēja nosacītā pretinieka apgādes transporta kustību. Tika saņemta pavēle izveidot slēpni ar mērķi iznīcināt apgādes transportu, pretinieka dzīvo spēku un iespēju robežās ievākt izlūkinformāciju par pretinieku. No šī brīža mainījās piektdienas vakarā nolasītā pavēle un izlūkiem bija jāpielāgojas situācijai.

ZS_IV_0304_14 ZS_IV_0304_16

Slēpnis – kauja un gūstā saņemti cietušie izlūki

Pēc vairākām stundām slēpnis “nostrādāja” un izlūki ieguva savā rīcībā vairākus kartes overlejus, mobilo telefonu, binokli un citas lietas. Kontakta laikā tika viegli ievainoti trīs izlūki, līdz ar to vienībai bija uzdevums nogādāt viņus līdz tuvākajam evakuācijas punktam. Kamēr izlūki analizēja iegūto izlūkinformāciju – pārbaudīja kartes overlejus, izvēloties īsto, kā arī izpētot telefonā esošo īsziņu saraksti, tika saņemta informācija, ka pretinieks ir, pārtvēris  transportu, ar kuru evakuēja ievainotos, paņemot gūstā divus izlūkus, savukārt trešais krita kaujā.

ZS_IV_0304_46 ZS_IV_0304_53
Izlūki ziņoja vadībai par iegūto informāciju un nosacītā pretinieka iespējamo atrašanās vietu un saņēma pavēli veikt objekta un teritorijas izlūkošanu. Pēc pievirzīšanās objektam tika izveidoti novērošanas posteņi, kas fiksēja nosacītā pretinieka skaitu, bruņojumu, veiktās darbības, ēku izvietojumu un apvidus īpatnības, kā arī potenciālo vietu uguns atbalsta izvietošanai un trieciena virzienu iespējamajam uzbrukumam.

ZS_IV_0304_81 ZS_IV_0304_87

Pretinieks mēģinajā iegūt informāciju no izlūkiem

Tikmēr pretinieks no gūstekņiem mēģināja noskaidrot sev interesējošo informāciju. Pēc nopratināšanas gūstekņi aizsietām acīm un sasietām rokām tika atstāti apvidū, vairākus kilometrus no pretinieka bāzes vietas. Pēc dažām stundām viņi tomēr spēja apvienoties ar savu vienību un dalījās ar gūstā iegūto informāciju par pretinieku.

ZS_IV_0304_55 ZS_IV_0304_56

Pretinieka iznīcināšana un izfiltrēšanās

Naktī uz svētdienu izlūku vienība saņēma pavēli uzbrukt skaitliski mazākai pretinieku vienībai un iznīcināt pretinieku. Pirms rītausmas vienības izvirzījās uz pozīcijām un, izliekot uguns atbalstu, noteiktajā laikā uzsāka uzbrukumu, veicot secīgi “ēku tīrīšanu”.

ZS_IV_0304_58 ZS_IV_0304_61  ZS_IV_0304_94 ZS_IV_0304_96 ZS_IV_0304_142 ZS_IV_0304_106 ZS_IV_0304_120 ZS_IV_0304_133
Pēc uzbrukuma izlūki pameta teritoriju un devās līdz noteiktam evakuācijas punktam. Saņemot informāciju, ka šajā punktā nebūs iespējams izlūkus savākt, viņiem bijā jāmēro vēl vairāku kilometru garš ceļš pa apvidu līdz alternatīvajam evakuācijas punktam, no kura izlūku vienība ar autotransportu atgriezās savā izvietojumā.

ZS_IV_0304_148 ZS_IV_0304_164 ZS_IV_0304_178 ZS_IV_0304_181
Apmācību procesā katrs guva neatsveramu pieredzi vairākos apmācību elementos, sākot ar maskēšanās iemaņu uzlabošanu, beidzot ar kompleksu uzdevumu izpildi noguruma un stresa apstākļos. Savukārt instruktori novēroja un novērtēja savus potenciālos biedrus, kurus pēc pārbaužu cikla beigām ir plānots uzņemt StBN izlūkvadā.

Foto: R.Brūvelis

Iesaki rakstu saviem draugiem!