Rotu kausa izcīņa ir viena no Studentu bataljona tradīcijām, ko 2011. gadā aizsāka toreizējais bataljona komandieris plt. A. Ķienis. Tā kā bataljonā ir vairāki instruktori ar sekmīgu pieredzi dažādās izlūkpatruļu sacensībās, Rotu kausu šogad tika nolemts organizēt tieši izlūkpatruļas formātā.

Uz sacensībām bija pieteikušās 5 komandas (katrā 4 dalībnieki). Pārvaramā distance bija virs 40 kilometriem Tīreļpurva-Skultes apvidū. Distances laikā bija jāveic uzdevumi 15 kontrolpunktos.

Somu svēršana, pavēles saņemšana un pirmais uzdevums

Sacensības sākās 8. aprīļa vakarā, kad dalībnieki ieradās, saņēma ieročus, izlozēja komandas numuru, noklausījās kaujas pavēli patruļai, sagatavojās uzdevumam un ar autotransportu izvirzījās uz starta vietu – Mangaļu muzeju Tīreļpurvā. Pirmās komandas starts bija 22:50 un katra nākošā startēja pēc 10 minūtēm.

 

zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-1 zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-2
 

Startā komandām tika nosvērtas somas (ekipējuma kopējais minimālais svars bija noteikts kā 15 kg, vieglākās somas bija 11,5 kg smagas, bet smagākās pat virs 22 kg), kā arī noplombēti telefoni. Sekoja uzdevums pēc aerofoto atrast objektu topogrāfiskajā kartē, kā arī divi testi – par vienību taktiskajiem apzīmējumiem un jautājumi par kaujas pavēli.

 

zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-3 zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-4

Sacensību starts

Pēc šo uzdevumu izpildīšanas komandas devās nakts melnumā un uzsāka savu grūto gājienu pretī uzvarai, uzvarai pār sevi – pār savām šaubām, nogurumu un spēku izsīkumu…

1. kontrolpunkts atradās pāris kilometrus no starta vietas. Šeit komandām uz laiku bija jāsaliek 4 ieroči – AK4, G36, KSP58 un AKM. Nākamais punkts bija purvā, kur komandām pēc attēliem bija jāatpazīst kara tehnika (BMD-3, IL76, Uragāns, Bredlijs, Leopards-2 u.c.), 1 punktu bija iespējams saņemt par pareizu tipu, bet 2 punktus par pareizu modeli.

 

zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-5 zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-6
 

Pēc šī punkta nākošais sekoja 1,6 km garš ātrumposms, kur komandas sacentās par ātrāko posma laiku. Pēc ātrumposma iesākās ilgs pārgājiens līdz Skultei, ko ātrākā komanda veica 5 stundās un ieradās nākamajā kontrolpunktā 06:53. Pārgājiena posma laikā komandas medīja nosacītā pretinieka autopatruļa un bija izlikts slēpnis. No piecām komandām tikai vienai izdevās nemanīti paslīdēt garām pretiniekam, savukārt pārējās veica reakciju uz uguni, lauza kontaktu un bija spiestas apiet nedrošo zonu pa citu maršrutu.

Rīta agrumā 4. kontrolpunktā pēc grūtā nakts pārgājiena komandām bija jāpārvar šķērslis – jānoiet pār virvēm. Daži saņēma soda punktus par izkritušām mantām.

 

zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-7 zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-8
 

Nākamie pieci kontrolpunkti atradās 17. PABN teritorijā. Vispirms komandām bija jādodas uz granātas mešanas kontrolpunktu, pēc tam komandas sastāvā jāpārvar mīnēta ēka un jāatrod kaste ar dokumentiem. Trešais punkts poligonā bija ugunspunkta iznīcināšana grupas sastāvā, lietojot salūtmunīciju.

 

zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-9 zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-10

Kaujas šaušana

Pēc tam sekoja kaujas šaušana – ar pistoli ČZ75 pa šķīvīšiem no 15 metriem un ar mašīnpistoli m/45 pa pilnā auguma mērķi no 50 metriem. Lai arī daudziem šī bija pirmā kaujas šaušana ar pistoli un mašīnpistoli, vairums ar uzdevumu tika galā ļoti sekmīgi. Vairums dalībnieku noteikti cerēja, ka bāzes teritorijā sacensības arī beigsies (bija sestdienas rīts). Tie tomēr bija rūgti maldi, jo pie pēdējā kontrolpunkta poligona teritorijā komandas saņēma jaunas koordinātes – un šoreiz punkts atkal atradās poligona ārpusē.

 

zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-11 zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-12
 

10. kontrolpunktā komandām bija jāpārdedzina nostiepta aukla, iekurot ugunskuru. Papildus tam vēl jānosaka attālums līdz diviem apvidū esošiem mērķiem. Šajā punktā komandas saņēma ūdens pārapgādi – divas 1,5 litru pudeles uz komandu. Pēc tam sekoja 11. punkts, kur apvidū bija jāatrod un jāatpazīst dažādas mācību mīnas un lādiņi.

 

zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-13 zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-14
zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-15 zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-16
 

Ap šo laiku pārvietošanā temps jau bija krietni krities visām komandām, tās lēnām vilkās uz 12. un 13. punktu, kas bija saistīti – vispirms komandām bija jāsniedz palīdzība diviem cietušiem karavīriem (vaļējais lūzums kājā un vēdera trauma), paralēli pildot testu par medicīnu, bet pēc tam sakaru kontrolpunktā jāsastāda medevac ziņojums par iepriekšējo punktu, jāizvēlas sakaru veids un ziņojums jānodod adresātam.

 

zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-17 zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-18
 

Pēc šī punkta komandām par atvieglojumu ceļš beidzot atkal sāka virzīties bāzes virzienā. Tomēr palika vēl pēdējais uzdevums – vēl viens 800 metru garš ātrumposms tieši pirms finiša, turklāt pirmos 200 metrus nesot vienu no biedriem uz nestuvēm.

 

zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-19 zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-20
 

Pie poligona vārtiem komandas sagaidīja iepriekšējais bataljona komandieris plt. A.Ķienis, kas arī fiksēja komandas finiša laiku un izsniedza patruļas ziņojumu veidlapas, kas arī bija pēdējais nogurušo komandu uzdevums. Kad bija sagaidīta pēdējā komanda, patruļu dalībnieki un organizatori devās atpakaļ uz Studentu bataljona dislokācijas vietu, kur apkopa ekipējumu, kamēr tiesneši skaitīja punktus un vietas.

 

zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-21 zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-22
 

Rezultātā vietu sadalījums bija šāds:

  1. vietā apvienotā 1. un 3. kājnieku rotas komanda ( “13. rota”);
  2. vietā 2. kājnieku rota.
  3. vietā 1. kājnieku rota.
  4. vietā kaujas atbalsta rotas 1. komanda.
  5. vietā kaujas atbalsta rotas 2. komanda.

 

Jāteic, ka Štāba un apgādes rotas kaujinieki sacensības atbalstīja kā kontrolpunktu tiesneši, tādēļ komandu neveidoja. Pirmo trīs vietu laureāti saņēma piemiņas medaļas un diplomus, bet Rotu kausu plt. A.Ķienis pasniedza 3. kājnieku rotai, pamatojoties uz to, ka tā veidoja 75% no apvienotās komandas.

 

zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-24 zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-23
 

Pēc sacensībām galvenais tiesnesis kpr.R.Rušenieks (2.kājnieku rota) atzina:

Ikdienas mācībās zemessargiem bieži vien trūkst iespējas pārbaudīt savu spēju robežas un izmēģināt jaunas lietas. Tā bija galvenā motivācija mums, kas pieredzējuši vairākas izlūkpatruļas gan Latvijā, gan ārvalstīs, noorganizēt šāda veida pasākumu arī pārējiem bataljona zemessargiem. To veiksmīgā kārtā apvienojām ar ikgadējo Rotu kausa izcīņu. Pēc paveiktā prieks un gandarījums ir liels.

zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-25 zemessardzes-studentu-bataljona-rotu-kauss-26
 

Uzvarētāju komandas kapteinis zs.M.Tīrums (3.kājnieku rota) atklāja:

13.rotas vārdā vēlos pateikt MILZĪGU PALDIES organizatoriem un visam personālam, kas nodrošināja sacensības! Neslēpšu, ka meža biezoknī gribēju jūs satikt tūlīt un katru atsevišķi, bet nonākot finišā, saprotu, ka tieši tā visam ir jānotiek, jo… jau atkal gribās vēl 🙂

Vairāk bildes iespējams apskatīt mūsu flickr kontā: Rotu kauss 2016

Foto: R. Brūvelis

Iesaki rakstu saviem draugiem!