Šis raksts būs vairāk domāts tieši zemessargiem un outdoor cilvēkiem, jo profesionālā dienesta karavīriem tiek izsniegtas mugursomas, kas ir pietiekami labas priekš dienesta.

Savukārt Zemessardzē ar to apgādi tā ir kā ir, bet labi, ka ir iespēja iegādāties savu somu un lietot to ne tikai dienesta vajadzībām, bet arī brīvā laika pavadīšanai.

Īsumā centīšos izskaidrot, kam būtu jāpievērš uzmanība, iegādājoties somas veikalos/internetveikalos priekš dienesta ZS, kā arī centīšos izpētīt konkrētus piemērus…

167398_ts $_12

Militāras mugursomas krāsa

Militārajam vajadzībām būtu jāizvēlas tumši zaļas krāsas (olive drab, ranger green, dpm) vai vecais labais woodland, taču var izvēlēties arī cita veida militārās kamuflāžas (piemēram marpat vai multicam,), taču nav vēlams izvēlēties toni, kuras nav piemērotas mūsu apvidum. (Melns, ACU, Desert u.t.t.)

 

Small molle assault pack_olive green wisport_wildcat_55_OLIVE_DRAB_ALL_1

Cik lielai jeb kādam tilpumam jābūt militārāi somai?

Viss atkarīgs no pielietojuma, bet es parasti rekomendēju ņemt divas somas, lielo un mazo, vai arī atrast somu, kuras kādu no piestiprināmajām kabatām vai vāku var izmantot kā patruļsomu. Lielo izmanto priekš vairākām dienām līdz nedēļai, kurā var sapakot visu nepieciešamo dzīvošanai lauka apstakļos.

Mazā soma ir priekš 1 – 2 dienām, kurā var sapakot tikai reāli nepieciešamās lietas uz šīm dienām (Zemessardzes mācības nedēļas nogalē). Mazo somu var piestiprināt arī pie lielās somas un izmantot kā patruļsomu, kad lielā soma tiek atstāta drošā vietā.

 

outdoor-military-tactical-backpack-435L-Waterproof-Nylon-Laptop-Backpack-15-6-Sacheted-3P-Tactical-Military-Molle-Backpack-Professional-Camping-Hunting

Molle uz somas, iekšējas kabatas un piestiprināmas kabatas.

Izvēloties somu ņem vērā vai soma ir pietiekami liela, bet ja nav, tad vai varēsi pievienot papildus somiņas klāt izmantojot molle šūsanas sistēmu? Ja somas ārpuse ir apšūta ar molle sistēmu, tad zini, ka varēsi pievienot papildus somiņas, piestiprināt citas lietas vai arī viegli nomaskēt.

Somas iekšpusei vajadzētu but sadalītai pa nodalījumiem, augšpusē vāks vai mazāka kabata, kur turēt sīkumus un pa rokai vajadzīgas lietas (lukturītis, cepure u.t.t.). Vidus daļā ieteicams papildus atdalošie nodalījumi, lai atdalītu dažādas mantas, apakšveļu, rezervers forma un drēbes. Pašā apakšā atsevišķš nodalījums priekš guļammaisa, kuram var piekļut no ārpuses.

Sānos piestiprināmas kabatas ļaus tev izmantot somu daudz efektīvāk, ja mantas ir mazāk vai vairāk, vai arī lietot sāna somiņu kā patruļsomu.

f_2757m_3.1 images

Mugursomas ārējais vai iekšējais rāmis

Kārtīgai militārajai mugursomai ir jābūt ar rāmi, kas piegulēs labi tavai mugurai un neļaus iepakotajām mantām durties tev mugurā, kā arī nodrošinās labu ventilāciju starp tavu muguru un mugursomu. Rāmji daļas divos variantos – iekšējie un ārējie.

Iekšējiem rāmjiem ir izteikts polstarējums ārpusē, lai gan viņi ir ērti un mīksti tomēr tie nenodrošina pietiekami labu ventilāciju mugurai. Arējais rāmis ir izturīgs dzelzs gabals, kas izskatās biedējoši un šķiet, ka izberzīs mugurā caurumu (var gadīties), bet tas nodrošinās labāku ventilāciju tavai mugurai.

 

467268 Condor-Urban-Go-Pack

Gurnu un krūšu josta

Mugursomai noteikti vajadzētu būt ērtai gurnu jostai un krūšu jostai. Atceries, ka gurnu jostai jāatrodas virs gurniem un ja tev būs uzvilkta uzkabe vai tev tā netraucēs ja būs parāk bieza?

Krūšu josta savilcējs noturēs mugursomas plecu lences uz pleciem un neļaus tām nošļukt ja būs uzvilcis uzkabi. Šīs abas jostas kopā noturēs tavu mugursomu vietā un neļaus tai ļurkāties skrienot.

militaras-mugursomas-izmers

Kāpēc karavīra soma ir zema un plata nevis šaura un gara?

Princips ļoti vienkāršs – armijas tipa somas nedrīkst traucēt šaut/novērot stāvoklī guļus, somu nenoņemot. Soma attēlā pa kreisi guļus stāvoklī neļauj pacelt galvu. Tas ir iemesls, kapēc paklājiņš somai jāstiprina lejasdaļā.

Tūristu VS armijas soma.

Militāras mugursomas kvalitāte

Oriģinālās armijas somas (pat lietotas) visticamāk būs kvalitatīvākas un izturīgākas par civilā tipa “armijas” somām, kuras var atpazīt pēc smukā izskata. Turpretim oriģinālās armijas somas ir mazāk pievilcīgas. Protams, ir arī ražotāji, kuri ražo kvalitatīvas somas, parasti priekš speciālo uzdevumu vienībām utml, kas savukārt nozīmē, ka tās būs vairākas reizes dārgākas par orģinālajām armijas kājnieku somām.

Pērkot veikalā, nevis pasūtot no ārzemēm, pluss ir tāds, ka var apčamdīt un iepazīt somu. Es noteikti ieteiktu un pats tā daru – pirms kaut ko nopirkt, ir jāpamēģina tas saplēst tur pat veikalā. Somai var mēģināt noraut lences, uzkāpt uz rāmja, mēģināt paplēst materiālu. Ja soma šo testu ir izturējusi, tad var pirkt un visticamāk pie slodzes arī nesaplīsīs. Ja tomēr izdodas veikalā somu saplēst, tad pirkt nevajag, jo somai zema kvalitāte. Protams, būs jāskaidrojas ar veikala vadību, jo Krimināllikums paredz atbildību par tīšu mantas bojāšanu, taču veikala vadība pati zina, ka tirgo nekvalitatīvas mantas, tāpēc izvairoties no skandāla, iespējams, traci necels, taču garantēt nevaru.

Rezumējot – es neko konkrētu neiesaku, tikai analizēju no sava skata punkta. Lēmums jāpieņem jums pašiem, lai nebūtu pēc tam pārmetumu, ka es jums sliktu somu piespiedu pirkt. Tas ir tikai mans viedoklis un iespējams, kāds nepiekritīs vai papildinās, taču pirms CFP 90 iegādes biju diez gan daudz pētījis info un youtube, kā arī citi kaprāļi ieteica labāk ņemt US oriģinālās mantas nevis kaut kādus Miltecus utt.. Labāk ir vienreiz nopirkt kārtīgu somu nekā katru gadu pirkt lētu.

Iesaki rakstu saviem draugiem!