Jau iepriekš ziņots, ka 2014.gada 10.jūlijā zvērestu deva 17 zemessargu kandidāti, bet 2014.gada 20.decembrī notika Studentu bataljona svinīgā zvēresta došanas ceremonija 89 zemessargu kandidātiem. Piecdesmit no minētajiem kandidātiem bija student korporāciju biedri. Tas bija 1. gadījums Studentu bataljona vēsturē, kad tik daudz korporāciju biedri reizē iestājas Zemessardzē.

Jaunie zemessargi tika sadalīti divās apmācību grupās jeb plūsmās – abas apmācību plūsmas iziet pirmā līmeņa pamatapmācību kursu aptuveni sešos mēnešos, bet atšķiras mācību intensitāte un grafiks. Pirmajā apmācību grupā notiek regulāras apmācības vidēji trīs līdz četras dienas mēnesī, bet otrajā apmācību plūsmā no janvāra līdz maijam ir sešas apmācību dienas, bet jūlijā ir intensīvs mācību grafiks(t.sk. nometne) 12 dienas pēc kārtas. Tā kā pats esmu pirmajā apmācību plūsmā, kuriem šobrīd notiek regulāras apmācības katru otro nedēļas nogali, tad plašāk šajā rakstā iepazīstināšu ar mūsu apmācību plūsmas aktualitātēm, kā arī vienām no pēdējām mācību nedēļas nogalēm, kas notika maijā.

Saskaņā ar mūsu pirmā līmeņa apmācību plānu mēs sešu mēnešu laikā būsim pavadījuši apmācībās 19 dienas, kas ietver gan teorētiskas mācības klasē, gan praktiskas mācības ārā, simulējot reālas kaujas situācijas. Pēc mācību plāna teorētisko apmācību laiks(klasē) un praktiskās apmācības dabā(parasti mežā/poligonā) sadalās proporcijā 1:4, tātad 25% no sava laika esam studējuši auditorijā, kas paredz arī sešu teorētisko testu nokārtošanu par dažādām tēmām(protams nenokārtošanas gadījumā jaunajiem zemessargiem nākas bataljonā ierasties biežāk par pārējiem, lai nokārtotu visus testus), bet 75% no sava laika esam pavadījuši praktiskajās nodarbībās mežā vai Ādažu poligonā. Ikvienu jauno zemessargu gan psiholoģiski un emocionāli, gan fiziski visvairāk izaicina tieši praktiskās nodarbības, kā rezultātā arī tiek panākts progress gan zemessargu fiziskajā, gan emocionālajā noturībā.

Šajā rakstā pieminēšu tikai vienu no izaicinājumiem, kas ir ikdiena zemessardzē, bet daļai pārgājienos ne tik pieredzējušai cilvēku daļai varēja radīt problēmas. Šobrīd, lauka apmācību ietvaros, dažādos laika apstākļos (gan marta sākumā, gan maija beigās) esam palikuši mežā sešas reizes. Pēc sarunām jauno zemessargu vidū varēja secināt, ka daļa jauno zemessargu iepriekš bija cerējuši, ka nakšņošanai tiek paredzētas kādas barakas, nojumes vai vismaz teltis, bet patiesībā nakšņošana parasti ir uz līdzi paņemtā izklājamā tepiķīša zem klajas debess, ja nelīst, bet lietus gadījumā var pārklāt pāri līdzi paņemto pončo. Nevar noliegt, ka šāda nakšņošana paredz diskomfortu pie citos apstākļos ērtībām pieradušajiem jaunajiem zemessargiem, bet pozitīvs ir manāmais progress šajā jomā starp visiem jaunajiem zemessargiem, kas tagad šādu nakšņošanu “zem klajas debess” uztver par pašsaprotamu, un ir tam pienācīgi sagatavojušies. Te gan jāpiebilst, ka maksimālais piedzīvotais gulēšanas laiks šajās divu dienu lauka mācībās varētu būt kādas 3h, ja neskaita atsevišķas izņēmumu reizes.

Kā jau minēju, ka nedaudz vairāk pastāstīšu par mācībām nedēļas nogalē maijā. Līdz šai mācību nedēļas nogalei praktiskajās mācībās esam jau apguvuši tādas ikvienam karavīram svarīgas tēmas kā, piemēram, patvēruma izveidošana, kaujas šaušana, maskēšanās, pielavīšanās, pirmās palīdzības sniegšana, praktiskā orientēšanās, reakcija uz uguni u.c., tādēļ gan pēc līdz šim apgūto tēmu apjoma, gan dienu skaita var droši teikt, ka mūsu sešu mēnešu 1.līmeņa jauno zemessargu apmācības ir finiša taisnē.

Sestdienas rīts sākās ierastajā laikā, kad dodamies uz praktiskajām mācībām – ierašanā 07:00 no rīta bataljonā. Sagatavošanās, ieroču saņemšana, kapteiņa uzruna, izbraukšana uz nodarbības vietu. Jau iepriekš mācībās esam pieredzējuši, ka netiekam aizvesti precīzi līdz nodarbības vietai – nav arī nekāds tramvajs, kas vienmēr aizvestu līdz galapunktam – treniņa nolūkā tiekam izlaisti vairāku kilometru gājienā, tādēļ jau no paša rīta aptuveni 2h pārgājiens ar visu līdzi paņemto ekipējumu. Galvenokārt tika apgūtas tēmas “attāluma noteikšana dabā” un “Ierakumi un to veidi”. Sākumā neliela teorētiska instruktāža par šīm tēmām, un varējām pavadīt turpmākās stundas aktīvā nodarbē ar līdzi paņemtajām lāpstām – veidojām ierakumus gan guļus, gan sēdus un stāvus pozīcijām.

Tomēr fiziski nogurdinošākais šajās mācībās nebija ierakumu rakšana vairāku stundu garumā, bet ap plkst, 16:00 pāris stundas ilgie vingrinājumi par tēmu “kaujas šaušana tuvās distancēs” un “reakcija uz uguni”, kas nozīmēja, ka šajā laikā gan bez, gan ar somām neskaitāmas reizes tika veikta pāreja no iešanas/stāvus pozīcijas uz pietupšanas uz viena ceļa, bet pēc tam ieņemot guļus pozīciju. Ja normālā situācijā pārvietošanās no stāvu pozīcijas guļus(un pēc tam atpakaļ) stāvus nešķiet nekas sarežģīts, tad jāpiemin, ka ir svarīgi to izdarīt tikpat ātri un precīzi gan 15, gan 45 reizē pēc kārtas, kad organisms vairs tik labi un ātri neklausa, kā tas bija pirmajā reizē.

Vēl pirms saules norietēšanas visas nodaļas arī praktiski apguva to, kā ar ikdienas ekipējumā pieejamo aprīkojumu(kompasu) un nelieliem aprēķiniem varam noteikt to, vai izvēlētais objekts dabā atrodas, piemēram, 70, 170, vai 370 metru attālumā no jums, kas var būt noderīgi dažādu uzdevumu pildīšanā.

Divu dienu mācībās jau ierasta lieta ir nakts uzdevumi, kas var būt saistīti gan ar pretinieka pozīciju izlūkošanu, pielavīšanos, vai arī pretinieks uzbrūk mūsu pozīcijām. Šajās mācībās bija zināmas pretinieka pozīcijas, tādēļ jaunie zemessargi laika posmā no 00:00-03:00 devās “apciemot pretinieka ieņemto ēku”, kas turpinājās ar aktīvu apšaudi. Tad nu tīram miegam atlika šoreiz tieši trīs stundas, jo celšanās mežā vienmēr ir 06:00. Teritorijas un gultas vietas sakopšana, rīta tualete(ja vajag pirmo, tad aizej pāris soļus mežā, ja vajag otro, tad ņem līdzi lāpstu, un aizej jau nedaudz tālāk mežā), 08:00 arī brokastis. Atpakaļ uz bataljonu devāmies pēc 12:30, bet laikā starp brokastīm un prombraukšanu notika aktīvas mācības un vingrinājumi par ugunspunkta iznīcināšanu/pretinieka pozīciju ieņemšanu, tādēļ šajā laikā dabūjām gan ierasto vairākkārtīgo gulšanos un celšanos, gan arī nedaudz paskraidījām. Detalizētāk nerakstīšu, lai vēl neatklāju kādu firmas noslēpumu.

No bataljona uz mājām zemessargi devās ap 17:00-18:00 (kas ir agrāk par citām reizēm), jo pirms tam pāris stundas tika pavadītas izjaucot un iztīrot katru ieroča detaļu, kas ir ierastā procedūra pēc katrām mācībām.

Kā jau iepriekš rakstīju – zemessardze ir lielisks veids, lai uzlabotu gan savu fizisko, gan psiholoģisko noturību. Ceru, ka visiem, kas vēl tikai domā par iestāšanos Zemessardzē, radās priekšstats par to, kādas tēmas būs jāapgūst pirmajos mēnešos pēc uniformas saņemšanas.

stbn-atelpas-bridisi-macibas

Atelpas brīdis – Jaunie zemessargi tiek apmācīti, kā dabā noteikt attālumu līdz mērķim.

 

stbn-ierakumi

Ierakumu rakšana – reizēm koka saknes var padarīt procesu vēl grūtāku.

 

stbn-ierakums

Pabeigts ierakums. Divi “vienistabas dzīvokļi”, kas savā starpā savienoti.

 

stbn-ierakumu-maskesana

stbn-ierakumos

No instruktoru puses šis ierakums tika atzīts par vienu no labākajiem – laba maskēšanās, pietiekami biezs aizsargvalnis, stabila šaušanas pozīcija.

Iesaki rakstu saviem draugiem!